Kilramar och spännramar

Målarduken spänns upp på en kilram (spännram) och kallas då för uppsänd målarduk. Detta ger en plan och fin yta. En del konstnärer målar på duken innan den spänns upp. På detta sätt kan man lättare måla, när man är på t.ex. resande fot.

Kilramens funktion

Kilramar har så kallade slitsningar och är girade 45 grader i hörnen. Detta ger ett vridstarkt hörn som kan löpa ihop och isär utan att tappa styrka. Med tiden tappar duken vanligtvis spänst. Den påverkas också av fukt, kyla, solljus med mera. Med små träkilar i hörnen spänner man enkelt upp duken till plan yta igen. En extra uppspänning kan också behövas när en ny duk har målats första gången.

Kvalitéten på kilramen är viktig

Kilramen ska vara av hög kvalité. En svensk kilram av hög kvalité är ofta gjord av långsamväxande norrländsk fura (Tall). Att den är långsamväxande gör att den blir stark, då den har många årsringar. Dessutom får tallen eller virket man väljer ut, inte vara växtvridet, vilket gör att den kan slå sig vid fukt och temperaturväxlingar. Kvist kan förekomma om den sitter så att den inte kan skada målningen eller funktionen, gör också att materialet ser mer naturtroget, levande och äkta ut. Årsringarna bör ligga vinkelrätt med bredden på kilramen, vilket gör den stark på större längder, vilket motverkar krökning på långa längder. En stavlimmad kilram är det bästa vapnet mot krökning och vridning. Man får dock betala ett högt pris för stavlimmad av kilram. Vid stavlimning lägger man ådringen så att dessa "motarbetar" varandra.

3D, Deep Edge & Galleridukar

En nyare typ av målarduk med djupare kant som man även brukar måla. Flera olika namn förekommer, t.ex. Deep Edge.

Kilramar och spännramar på Kilramar.se

Om du letar efter kilramar (spännram) rekommenderar vi vår egen systersajt Kilramar.se på adressen www.kilramar.se.