Viktigt! Vi har uppdaterat vår e-handel, och du måste därför skapa ett nytt konto för Mina sidor.
Alla mått anges i hela centimeter, inga decimaler. Företag kan välja 30 dagar netto i kassan. Lycka till!

Vanliga frågor och svar om målardukar (FAQ)

Här hittar du vanliga frågor om våra målardukar.

Allmänt

Vad är det för skillnad på alla dukmodeller?

Standarddukarna är tillverkade för att passa i tavelramar, som används när man vill rama in sina målningar. Galleri- och 3D-dukarna har målningsbar kant, och behöver inte ramas in. De två senare dukarna finns med de två olika djupen 20, 30 och 40 mm.

Linneduk

Klarar dukarna både oljefärg och akrylfärg?

Ja det gör de. Alla målardukar är akrylgrunderade och klarar därför både oljefärg och akrylfärg utan problem. Faktum är att dukarna grundering är gjord för att klara båda målarfärgerna.

Är alla uppspända dukar halvsugande?

Alla våra linnedukar limmade för att vara halvsugande. Det gäller både duk på rulle och uppspända dukar, inklusive medium gräng och fin gräng.

Är det 100 % linne i era dukar?

Ja det är 100 % linne i alla våra dukar, både i den fina grängen och i medium gräng.

Vad är inslag och vad är varp?

Inslag är materialet som ligger mellan varptrådarna (på tvären). Varp är de långa längsgående trådarna.

Vad är det för varp och inslag på er duk med medium gräng?

Alla dukar med medium gräng har 109 trådar per 10 cm i varpen och 104 trådar per 10 cm i inslaget. Ytvikten är 400 g/sqm.

Vad är det för varp och inslag på er duk med fin gräng?

Alla dukar med fin gräng har 150 trådar per 10 cm i varpen och 132 trådar per 10 cm i inslaget. Ytvikten är 255 g/sqm.

Vad innebär det att duken är halvsugande?

Målarduken suger åt sig färgen i olika grad. Om duken är fullt sugande, blir ofta färgen matt när den torkar. Man kan också behöva måla flera gånger. Därför vill man inte att duken ska suga åt sig för mycket färg. Man gör den då halvsugande med limning och färgning. Den måste dock vara något sugande, så att färgen kan binda sig i materialet. Halvsugande är därför den lämpligaste nivån på hur sugande duken är.

Storlekar

Vilka storlekar kan ni göra på de olika uppspända dukarna?

Vi kan göra vanlig standardduk upp till 80x80 cm. På dessa dukar är duken monterad på kanten. Används vanligtvis om man ska rama in sin målning. Sedan har vi en lite djupare och bredare variant som är 20 mm djup. Den gör vi galleridukar av, där vi monterar duken snyggt på baksidan. Används när man inte vill rama in. Den breda galleriduken kan göras i storlekar upp till 200x300 cm. Sist kan vi göra 3D-dukar på 3D-kilram. Max storlek är 200x300 cm.

Hur stora målardukar kan ni göra?

Vi kan göra uppspända dukar, klara att måla på, i storlekar upp till 200x300 cm (2x3 meter) i webbutiken. Större dukar görs på förfrågan.

Varför de olika formaten figur, landskap och marin?

Storlekarna är helt enkelt anpassade för vad du ska måla för typ av motiv. Figur är vanlig till porträtt, stilleben med mera. Marin är för fartyg, hav och landskap till just landskapsbilder.

Gräng

Vad är det för skillnad på fin gräng och medium gräng?

Medium gräng är vävd med färre och grövre trådar. Detta ger en mer framträdande textur i duken. Många konstnärer tycker om den här typen då den lättare drar ur färgen ur penseln. Fin gräng är vävd av fler tunnare trådar, och ger en mycket slätare yta. Den fina grängen är vanligare när man målar med hög detaljrikedom, t.ex. porträtt och liknande.

Vilken gräng ska jag välja?

Drygt 95 % av alla dukar som vi säljer har medium gräng. Det är den gräng som används som standard på de flesta uppspända dukar idag.

Målarduk på metervara

Vad är det för bredd på era rullar med duk?

Alla våra rullar är normalt 150 cm och 210 cm breda. De finns i längder om tio meter. Se dukarnas produktinformation för mer information. Vi tillhandahåller även andra bredder på målarduk på metervara. Kontakta oss gärna för andra alternativ.

Montering av egna målardukar

Hur spänner man upp målarduk och canvas?

För att lära dig mer om detta rekommenderar vi vår systersida Kilramar.se. Där finns en guide hur du monterar duk på din kilram. Lär mer på Kilramar.se (öppnas i nytt fönster).

Min målarduk har tappat spänst och blivit slapp, vad gör jag nu?

Detta fenomen är helt normalt, och vanligare ju större din duk är. Om målarduken har tappat spänst så kan man knacka lite runt om på kilarna, bak på kilramen. Man behöver inte knacka mycket för att duken ska återfå sin fina spänst.
Knacka hellre för lite än för mycket, du vill spänna ut tyget genom att fördela detta runt om. Knackar du för mycket direkt på ett hörn, kan du få oönskade resultat. Det är alltid bra att efterspänna innan en eventuell inramning, då dukens yttermått annars kan bli något större än innan. En annan metod för att sträcka tyget, är att väta duken försiktigt på baksidan, med en blomspruta eller en fuktad tvättsvamp. Var försiktigt, ta inte för mycket vatten, och prova dig fram. Fungerar bäst på omålade linnedukar. Låt sedan torka, och efterspänn med kilarna om det behövs.

Kilramen i målarduken

Vad är det för spännramar på målardukarna?

Alla spännramar är hyvlade och tillverkade i Sverige, av svensk furu från våra svenska skogar. Beroende på typ av målarduk, används spännramar av standardmodell, breda spännramar och så kallade 3D-spännramar med djup och bred målningsbar kant.