Om våra målardukar

Här kan du läsa tips och fakta om våra målardukar och konstnärsmaterial. Till exempel på vad som kan vara bra att tänka på efter du har målat på din nya duk. Hur man kan förvara dukar som inte är uppspända på kilram.

Duken

Målarduk är kanske den målande konstnärens allra viktigaste tillbehör och redskap. En textil eller duk som tar emot alla penseldrag eller knivbestrykningar. Tillverkas bland annat av linne, jute eller bomull. Flertalet uppblandningar av duken förekommer också. Linneduken är överlägsen i styrka. Bomullsduk brukar blandas med syntet för att göra den starkare. Dukar av 100% linne är generellt av hög kvalité. Andra ord för duk är kanvas eller canvas.

Grundering

En duk av linne eller bomull är vanligtvis grunderad. Grunderingen kan se lite olika ut men består vanligtvis av både limning och vit färgning. Akrylgrundering är att föredra då den passar för både akrylfärg och oljefärg. En oljegrundering passar endast oljefärger då den stöter bort vattenbaserad akrylfärg. En halvsugande grundering passar olja då den annars kan mattas av. Grunderingen gör att duken kan målas omgående.

Gräng

Grängen på duken talar om hur slät ytan är. Vanlig gräng är grov, medium och fin. Fin gräng används bland annat till porträttmålning - som ger en slätare yta. Trådens grovlek i varp och inslag bestämmer ytans slutresultat.

Ytvikt

Tjockleken anges i ytvikt per kvadratmeter. Alltså vad en kvadratmeter duk väger. Beroende på val av material förekommer en uppsjö av olika vikter och kvalitéer.